Hvorfor velge utemøbler i sedertre?

Utemøbler i sedertre på terrassen utenfor hytta

Når du skal ut å kjøpe nye utemøbler til hagen eller hytten er det mye å ta hensyn til. Det finnes utemøbler i tre, aluminium og plast. Bare innenfor kategorien tremøbler finnes det et stort utvalg. Utemøbler i sedertre blir stadig tatt frem som et av de bedre alternativene. Vi skal nå forklare hvorfor seder egner seg så godt til utemøbler

Naturlig motstand mot vann, forfall og insekter

Fordi utemøblene dine står mye ute er de nødt til å tåle slitasje fra vær, vind og skadedyr. Det er derfor viktig å velge utemøbler laget med et materiale som takler dette. Det er nemlig noen tresorter som er bedre egnet enn andre. Seder, som inneholder naturlig (impregnerende) oljer, er spesielt motstandsdyktig mot skader og slitasje som oppstår ved å stå ute hele året. Sammenlignet med andre typer utemøbler i tre, er det mer sannsynlig at tremøbler i seder vil vare i mange år fremover, uten for store anstrengelser knyttet til vedlikehold.

Usikker på hva sedertre er? Vi anbefaler å lese: «Hva er sedertre»

Eldre jo bedre

Hvis du velger å la møblene stå ute, uten noe form for behandling vil de forvitres gradvis til en nydelig grå eller sølvfarget patina. Denne endringen gjelder alle typer sedertre, inkludert den populære røde sorten “Western Red Cedar”. Ønsker du å beholde det opprinnelige utseende på dine utemøbler i sedertre, kan du behandle det, eller påføre beis (som puster).

Stabilitet

Seder er et spesielt sterkt tre som verken er utsatt for vridning eller trykk/press. Sedertre er absolutt å vurdere dersom du ønsker møbler med et rustikt utseende og usedvanlige god holdbarhet. På grunn av sine fremragende egenskaper kan utemøbler i sedertre vare opp mot 30 år.

Uteplassen på hytte med hyttemøbler ute og flott utsikt
Utestol adirondack foran en gammel hytte

Naturlige egenskaper

Seder har mange gunstige, naturlige egenskaper i seg. Sedertre er kjent for sin behagelige og god duft, men for insekter oppleves lukten skarp og avvisende. Oljene i sedertre beskytter treet mot slitasje. Dette i seg selv gjør materialet ideelt, selv i det tøffeste klimaet. Sedertre er også resistent mot sopp og råte.

Innebygd isolasjon

Tenk deg en glovarm sommerdag; Varmen på terrassegulvet gjør at du må ta på deg skoene og utemøblene må dekkes til med svale puter eller skinnfeller. Dette er ikke tilfelle med utemøbler i seder. I treverket finnes det nemlig små luftlommer som beskytter treet mot større temperaturendringer. Dette gir mer komfort når du setter deg ned i en god lenestol eller på en utebenk i seder.

Solid og kraftig

Selv om tremøbler er relativt lette for den typen å være, så veier de såpass at det står stødig gjennom en skikkelig vindkule. Seder er nesten like sterk som eik, noe som gjør det til solide møbler for en uteplass.

Lite vedlikehold og rimelig i pris

Utemøbler i sedertre krever minimalt med vedlikehold og innsats for å at de skal se bra ut. Sammenlignet med andre utemøbler av tilsvarende kvalitet er prisen på utemøbler sedertre billig. Ta også med kostnadene knyttet til vedlikehold når du sammenligner priser.

Sammenlignet med utemøbler i teak og eik

For utendørs bruk blir utemøbler i seder sett på som et godt valg. Det er rimeligere enn teak og lettere enn eik. Sedertre mange store fordeler som gjør det egner seg godt til uteplassen. Husk fordelene med sedertre når du bestemmer hvilken type møbler du vil legge til i hagen eller uteplassen.

Les mer om sedertre her: (eksterne lenker)

– Informasjon om Western Red Cedar fra Government of British Columbia
– Fakta om seder (thuja plicata) fra the U.S. Department of Agriculture and Forestry Service.