Hva er sedertre?

Grønn spire av sedertre med blad som vokser opp fra en potte

Fordi sedertre ikke vokser naturlig i nordiske skoger, er det naturlig man har spørsmål rundt opphavet, utseende og holdbarheten til sedertreet vi bruker i våre utemøbler.

Hvordan ser seder ut?

Som tre: Som vi skal komme tilbake til er det flere ulike type seder, men av de mest vanligste, kan de ligne på tuja som vi ser ofte som hekk her i Norge. Sortene fra Nord-Amerika er riktignok mye større og kan bli opp til 65-70 meter høye med en diameter på 3-7 meter.

Som møbel: Kjernen i de fleste typer sedertre har en rosa-rød farge, selv om den også kan ha noen lilla toner. Når treverket eldes, mister den sine rødlige fargetoner og får en fin sølvgrå farge.

Hvorfor endrer sedertre farge over tid?

All ubehandlet, naturlig treverk vil med tiden skifte farge. Årsaken er en kjemiske reaksjoner som oppstår mellom ekstraktiver i treet, hovedsakelig oksygen og UV-stråler. Lyst treverk vil bli mørkere, mens mørkt treverk blir lysere. Seder er unik ved at det blir sølvgrått i stedet for å blekne eller utvikle en ujevn farge. Allerede etter 5-6 måneder vil treverket endre karakter og den sølvgrå fargen vil komme til syne.

Hva er vanlig bruk av sedertre?

Sedertre har mange bruksområder. Det er naturlig råte- og insektresistent og benyttes derfor ofte til utendørs bruk, som utemøbler, terrassebord eller kledning. I Canada er det mer vanlig at man også bruker seder til innemøbler som kister og bord. Noen varianter benyttes også til å lage båter, musikkinstrumenter og andre små gjenstander også.

Er møbler i sedertre holdbart?

Ja, seder blir sett på som det et av det mest værbestandige materialet å bygge utemøbler i.

Hvor kommer sedertre fra?

Sedertre finner vi flere steder i verden. Seder (cedrus) har faktisk sitt naturlig habitat i Midtøsten. Antall tresorter med tilnavnet seder er grunnen til at man skiller mellom ekte og falsk seder, men de mest kjente og vanligste tresortene finner vi i Nord-Amerika:

  • Eastern red cedar – østlig rød seder (Juniperus virginiana)
  • Western red cedar – rød seder (Tuja plicata)
  • Northern white cedar – hvit seder (Tuja occidentalis)
  • Alaskan cedar – Alaska seder (Palicourea croceoides)

Les mer om tresortene vi bruker her

Er seder miljøvennlig?

Det er vanskelig å måle nøyaktig miljøpåvirkningen ved bruk av sedertre. Sederet vi bruker, først og fremst Western Red Cedar (rød seder) og Northern White Cedar (hvit seder) er høstet på en bærekraft og forsvarlig måte. Sederen lenger sør blir derimot ansett som truede tresorter. Vi anbefaler å ikke handle produkter laget av disse typene

Les også:

Legg igjen en kommentar