Nærbilde av armlenet til adirondack hyttestol

Utemøbler i tre trenger ofte mye stell og vedlikehold. Men det finnes unntak. Velger du våre hagemøbler i sedertre får du bortimot et vedlikeholdsfritt produkt. Her forklarer vi deg hvorfor du bør velge utemøbler i sedertre. Vi gir deg også enkle beskrivelser på hvordan du tar vare på dem.

Hagemøbler i sedertre krever lite stell

Vær og vind tærer på de aller fleste tremøbler som brukes ute. Ønsker man å forlenge levetiden til hagemøblene må man derfor vaske og behandle dem ofte. Men det finnes unntak.

Våre utemøbler i sedertre har nemlig naturlig motstand mot sopp og råte og trenger derfor ingen behandling med olje eller beis. Ubehandlet kan de oppnå en levetid på flere tiår. Ja, du leste rett. Utemøbler laget av sedertre kan brukes helt ubehandlet! Dette gjør dem tilnærmet fri for vedlikehold, sammenlignet med andre hagemøbler i tre. Her kan du bestille hagemøbler i sedertre.

Naturlig værslitt

Sedertre inneholder naturlig olje som gjør at ditt møbel er svært vedlikeholdsvennlig. Man kan derfor velge å la møblet forbli helt ubehandlet. Sol og regn vil slite på treverket og det vil med tiden bli grått og naturlig værslitt. Treverket slipper ut fuktighet som gjør at det kan oppstå sprekker, noe som er en helt naturlig prosess og kalles ”checking”. Det påvirker ikke stabiliteten eller holdbarheten i treet.

Overflatebehandling

Over tid vil regn og sol tære på overflaten. Treverket vil da kunne «reise seg» og overflaten bli litt ruglete. Om du ønsker å behandle treverket anbefaler vi å behandle med Owatrol olje. Det gir beskyttelse for treverket i lang tid. Oljen gjør treverket mer motstandsdyktig mot regn, fuktighet, flekker og sprekkdannelser.

 1. Tørk over med en kraftig klut eller dra lett over med et fint sandpapir (120 eller finere). Fibrene vil da forsvinne.
 2. Ønsker du å bevare den opprinnelige trefargen så godt som mulig, må møbelet behandles med olje og kontinuerlig vedlikeholdes. Alternativt lar du det være ubehandlet. Da vil det over tid få en flott, sølvgrå overflate.

Rengjøring

Alle møbler blir skitne av støv og annet smuss. Hagemøbler i sedertre er enkle å rengjøre. Rengjøring av møbelet kan gjøres med en hageslange, og om man vil, klut og grønnsåpe.

 1. Finn fram hageslangen, en klut og en bøtte vann tilsatt noen dråper grønnsåpe.
 2. Vask lett over med kluten, før du spyler med hageslangen
 3. La møbelet tørke godt. Så er det klart for bruk.

Behandle tremøbler

Nytt tremøbel

 1. Fjern alt støv og skitt
 2. Påfør Seasonite
 3. Eksponeres for vær og vind i 6-12 måneder
 4. Eller kun eksponering for vær og vind

Gammelt tremøbel

 1. Vaske med Net-Trol
 2. Ekstremt skitne overflater kan vaskes med Treprep 1:4 og nøytraliseres med Net-Trol
 3. Påfør Textrol treolje gylden eik (mest vanlig).

Vedlikehold av hagemøbler i tre

Tidligere behanlet med Textrol treolje

 1. Vask med Net-Trol
 2. Påfør Textrol treolje

Tidligere behanlet med Edelolje treolje

 1. Vask med Net-Trol
 2. Bruk våtslipepapir korning P320 og Deks Olje D1.
 3. Tørk av slipestøvet og D1.
 4. La møbelet stå å tørke i 24 timer
 5. Påfør deretter to strøk Edelolje. Ett hver dag.

Lagring av hagemøbler i sedertre

Utemøbler i sedertre er svært solide og kan i utgangspunktet stå ute hele året. Vi anbefaler likevel å lagre det tørt under tak, eller å bruke trekk. Mye snø og røft vær vil med tiden slite på møbelet.

Vurderer du utemøbler i sedertre? Se vårt store utvalg av klassiske Adirondack hagemøbler og andre utemøbler her.