Tremøbler lever

Hyttemøbler i tre står ute i vinteren ved en elv.

Alt treverk sprekker når det utsettes for regn og sol. Seder er ingen unntak. Dette er en helt naturlig prosess når treet avgir fuktighet – Det kalles for «checking».

Sprekkene påvirker på ingen måte stabiliteten eller holdbarheten i treet. Tvert imot må det til. Det hindrer nemlig at treet vrir seg etter at det har blitt fuktig, for så å tørke opp igjen. Sprekker er med andre ord et positivt tegn på at stolen oppfører seg som den skal.

Ingen tre er like

Et tre er et tre sier mange. Joda, ute i en stor skog forsvinner ett enkelt tre raskt blant mange. Likevel vet alle som har lett etter den perfekte julegrana at ingen trær er like. Ett er kort og bredt, et annet langt og tynt. Noen har mange grener, andre få. Slik kunne vi fortsette. Alle trær er helt unike med ulike egenskaper. Ute i skogen lever de sine liv og formes av vær og klima.

Jakten på det beste treverket

Når et tre hogges forteller årringene både om alder og hvordan livet har vært. Fuktige år gir tykke ringer mens tørre år gir smalere ringer. Det er fascinerende. En dyktig håndverker kan lett skille godt treverk fra dårlig. I stor grad kan han forutsi hvordan en planke vil endre seg over tid. I Canadian Outdoor har vi strenge krav til kvalitet. Derfor jobber vi alltid med å finne det perfekte treverket for hagestolen.

Solseng i mørkerødt, eksklusivt  sedertre

Seder – flotte fargevariasjoner

Treverk er levende. Gjennom årstidene og med alderen endrer det naturlig karakter og farge. Nordamerikansk seder varierer i alt fra lys gul til rød, og til en mørkere, rødbrun tone. Sol og regn er med og påvirker treverket i utestolen. Ubehandlet vil fargen derfor endre seg relativt raskt til en rustikk, sølvgrå patina. I våt tilstand vil det mørkne og kanskje få flekker i ulike nyanser. Når solen og varmen er tilbake, lysner treverket og tørker opp igjen.

Noen levende fakta om nordamerikansk seder

  • Seder er et kjegleformet tre i thuja-slekten, nærmere bestemt sypressfamilien
  • Seder vokser veldig raskt og er eviggrønt
  • Den raske veksten gir lange, men solide trefibre
  • Treverket er svært lett i vekt
  • Treverket er enkelt å forme
  • Alle sedertre har et naturlig høyt innhold av impregnerende oljer
  • Seder har også blitt brukt til medisinske formål, av blant andre indianere
  • Rød seder kalles også for kjempetuja og kan bli 40-60 meter høy
  • Hvit seder har lyst treverk og blir vanligvis 5-20 meter høy

Seder i hagemøbler – et bevisst valg

Det er ikke uten grunn at vi i Candian Outdoor har valgt seder for våre hagemøbler. Seder er et treslag med svært gode egenskaper. Den viktigste er utvilsomt treets naturlige innhold av impregnerende oljer. Dette skaper en unik motstand mot råte og sopp. Seder er derfor et perfekt valg for utemøbler. I motsetning til de fleste andre tremøbler slipper du vedlikehold . Les mer om det enkle vedlikeholdet her.

Finn din Adirondack-stol her

Canadian Outdoor - Hyttemøbler plassert utenfor hytta