Hopp til innholdet
Forskjellen på falsk og ekte sedertre

Forskjellen på falsk og ekte sedertre

Du begir deg nå ute på interessant og omdiskutert tema om falsk og ekte sedertre. Det kan bli litt teknisk, men om du noen gang skal forstå hva sedertre egentlig er, gir dette deg et godt utgangspunkt.

Cedrus – originalen

Tresorten som først fikk navnet seder (cedrus), hører opprinnelig til i Midtøsten, nærmere bestemt Libanon. Ikke mange andre trær i verden har vært av en så stor kulturell og historisk betydning som seder. Treet ble allerede i antikken omtalt gjennom skrifter og illustrasjoner. Seder er også nevnt flere ganger i Bibelen.

(Den største skogen på Libanonfjellene kalles for «Cedar of God» og ble i 1998 lagt til på Unesco over verdens kultur- og naturarvsteder.)

Oppdager Seder i Nord-Amerika

La oss nå skru tiden litt fremover. Frem til da de første bosetterne og oppdagerne ankom Amerika. Her oppdaget de en ny type tresort de ikke hadde sett i Europa. Treet hadde eviggrønne blader og med en duft som minnet om det legendariske treet fra Libanon. Dessverre var ikke kreativiteten blant oppdagerne større enn at de like greit omtalte også disse trærne for seder. I utgangspunktet ingen dum idé, men da det dukket opp nye varianter med eviggrønne blader, samme duft og nogen lunde samme utseende skapte det forvirring. Resultatet ble en hel masse ulike trær, alle med tilnavnet “seder”. Noen tresorter så like ut, andre ikke.

Illustrasjonsbilder av seilskuter på vei til Nord-Amerika

(Illustrasjonsbilde)

Sedertre andre steder i verden

Ellers i verden finnes det også “Italiensk seder”, “Japansk seder”, “Bermudisk sedertre”, “Chilensk seder” og “New Zealand seder”. Er du en ivrig seder-fotograf har du altså en spennende jordomseiling foran deg. I Spania er det også en type seder, den er og eviggrønn, men utover det er den ekstremt ulik sine navnesøsken.

Så kom botanikerne på banen

Det er dessverre ikke første gang det oppstår forvirring rundt navngivning av botaniske arter. Å navngi planter har alltid vært en utfordring, men det er nå de lange vitenskapelige navnene “endelig” kommer til nytte. Enkelt forklart har alle sedertre botaniske navn som består av to ord. Det første ordet fungerer som et slags etternavn og forteller oss hvilken slekt tresorten hører til.

Ekte sedertre

Originalen “Cedar of Libanon” som vi har vært inne på tidligere, kalles av botanikere “Cedrus”, men er også kjent som Cedrus Libani. Østover mot Himalaya-fjellene finner vi Cedrus Deodara. Mens vest for Libanon, nærmere bestemt fjellene i Marokko, har vi det som heter Cedrus Atlantica. Dette er altså trærne vi omtaler som “ekte sedertre”. Trærne ligner for øvrig lite på de Nordamerikanske sedersortene, men legg merke til at de alle har fornavnet «Cedrus».

De Nord-Amerikanske skoger

De Nord-Amerikanske skoger

Nordøst-Amerika

La oss bevege oss tilbake til Nord-Amerika igjen. For her dukker det også opp det vi omtaler, og kanskje best kjenner som seder.

I Nordøst-Amerika vokser det to helt ulike sedertrær. Northern White Cedar og Eastern Red Cedar, på norsk: hvit seder og østlig rød seder.

Hvit seder. Northern White Cedar (Tuja occidentalis)
I Nord-Amerika finner vi dette alt fra hager til utemøbler. I Norden ser vi de ofte som utemøbler eller i konstruksjoner. Alle møblene i Log-serien er laget i hvit seder.

Østlig rød seder. Eastern Red Cedar (Juniperus virginiana)
Dette er faktisk einer og en tresort som naturlig nok skiller seg fra de andre. Denne tresorten egner seg godt for varme og tørre steder, men har den samme sedertreduften. Denne varianten blir sjeldent brukt i utemøbler.

Nordvest-Amerika

Vest i Nord-Amerika, finner vi “Western Red Cedar” og “Alaskan Cedar”.

Rød seder. Western Red Cedar (Tuja plicata)
Selv om det heter “rød seder” er ikke dette einer slik som den i øst. Denne ligner faktisk mer på Northern White Cedar (hvit seder).

Alaska Seder. Alaskan Cedar (Cupressus nootkatensis)
Lenger nord blir vi introdusert for enda en ny type seder; Dette er Alaskan Cedar med det botaniske navnet Cupressus nootkatensis. Altså ikke en tuja, men interessant nok beslektet med Italiensk seder fra Toscana(!)

Slik skiller du dem fra hverandre

Omsider kom de kompliserte, botaniske navnene til nytte, for nå ser du at fornavnet (tilsvarende våre etternavn) ikke lenger er det samme som de originale sedertrærne fra Midtøsten.

Falsk seder

Det er altså disse trærne man omtaler som falsk seder. Falsk seder er ikke på noen måte en dårlig kopi, snarer tvert imot. Selv om de har ulikheter, deler de alle noen essensielle egenskaper.

Oppsummering

Vi håper dette oppklarte forvirringen rundt falsk og ekte sedertre. Så når vi i Canadian Outdoor snakker om sedertre er det altså det man kategorisk omtaler som “falsk seder”, men allment kjent som seder. Etter å ha lest dette forstår du forhåpentligvis at “falsk seder” ikke er en dårlig kopi av ekte sedertre, men heller et resultat av en eldgammel misforståelse.

MERK: Offisielt er det den svenske botanikeren, Carl von Linné som i 1753 navnga tresortene. Les mer om det her

Kilder brukt i denne artikkelen:
Government of British Columbia / The University Of Columbia, The Tree Center, Wikipedia, Bilder: envato.elements.com