Hopp til innholdet
Derfor blir seder også kalt for «livets tre»

Derfor blir seder også kalt for «livets tre»

“Livets tre” er et utbredt mytologisk symbol på tvers av kulturer og kan dateres helt tilbake til antikken. For noen symboliserer “Livets tre” udødelighet. I skogbruk derimot, er “livets tre” bare et annet navn for den Nordamerikanske sedertypen “Eastern White Cedar” (Tuja occidentalis), men historien bak navnet er spennende og går lang tilbake i tid.

Den franske oppdageren Jacques Cartier

Med mandat fra den franske kongen, satt oppdageren Jacques Cartier kursen mot det vi i dag kjenner som Canada. 10. mai 1535 ankom Cartier, Newfoundland med sine to skip og en besetning på 61 menn. Cartier kom tilbake til Frankrike i september 1534, sikker på at han hadde nådd asiatisk land. Han hadde da med seg to personer fra den lokale befolkingen tilbake. Om det var i fangenskap eller som en gjensidig avtale mot at de skulle ta med seg tilbake varer fra Europa er historikerne ikke helt enige om.

Andre reise til Canada

19. mai satte han seil på ny. Denne gangen med tre skip, 110 mann og de to innfødte som nå hadde lært seg fransk og skulle fungere som tolk. Franskmennene bestemte seg for å tilbringe vinteren i Canada og fra november 1535 til midten av april 1536 lå den franske flåten frosset fast utenfor St. Charles River.

Sykdommen rammet mannskapet

Med nærmere to meter tykk is og snømengder på over fire meter, ble det den kanadiske vinteren en brutal opplevelse franskmennene. Det gjorde vondt til verre da det brøt det ut skjørbuk (C-vitaminmangel) ombord på det stagnerte skipet. På den tiden var skjørbuk en dødelig sykdom som ofte oppstod blant sjøfolk. Eneste kjente behandlingsmåte var bønn, uten at det alltid ga resultater.

Les også: «Hva er sedertre?»

Frank oppdager Jacques Cartier som oppdaget sedertre

Jacques Cartier (1491–1557) Wiki

Holdt sykdommen skjult

Til å begynne med valgte Cartier å holde helsesituasjonen om bord i skipet skjult. Han var redd urbefolkningen skulle utnytte deres sårbare situasjon. Hele 25 mann måtte dø før Cartier ba om hjelp fra urbefolkningen.

Mirakelkur fra urbefolkningen

Iroquoian-stammen visste råd og ga de syke mennene urtete, laget av bladene til en lokal eviggrønn tresort de kalte “annedda”. På få dager kviknet flere av mannskapet til og de som var tilsynelatende døende ble friske. Cartier kalte mirakelplanten for “Arborvitae”, “Livets tre” på latinsk. Da han vendte hjem til Europa fortalte han begeistret om dette, men beskrev aldri treet noe utover at det var eviggrønt.

Nærbilde av blad fra sedertre

Nærbilde av bladene til hvit seder (Northern White Cedar)

Nye franskmenn finner ikke mirakeltreet

72 år senere dro oppdageren og kolonisten, Samuel de Champlain til Canada. Etter flere franske turer var dette nok et forsøk på å etablere en fransk koloni (som han denne gangen lyktes med). Da han ankom, var han raskt ute med å spørre de lokale stammene om “annedda”. Han hadde studert Cartiers oppdagelser og så muligheter til å tjene godt på å eksportere “Livets tre” tilbake til Europa.
Til hans overraskelse hadde den lokale befolkningen ingen kunnskap om noen tresort med det navnet eller egenskapen. I senere tid har det kommer frem at han at han snakket med feil stamme (Hurons-stammen). Iroquoian-stammen som Cartier hadde møtt tidligere var på mystisk vis forsvunnet.

Fikk sitt offisielle navn

Nesten 200 år senere 1753 ga den svenske botanikeren Carl von Linné treet sitt offisielle latinske navn: Tuja occidentalis. Tuja, som stammer fra det klassiske latinske ordet «thya» eller «thyia» og betyr arborvitae eller «Livets tre». Dette var slektsnavnet som ble gitt for å representere en gruppe eviggrønne trær i familien Cupressaceae (sypress). «Occidentalis» betyr vest, fordi det representerte retning Canada, der treet først ble oppdaget. (Sett fra den svenske botanikeren).
I dag strekker betydningen bak kallenavnet «Livets tre» seg langt forbi sedertreets evne til å kurere skjørbuk. Det representerer også treets tendens til å motstå råte og har en ekstrem lang levetid. Trærne kan i enkelte tilfeller stå opp til 800 år(!)

Kilder: history.com, yourleaf.org, britannica.com, wikipedia.com

Carl von Linné

Botaniker, Carl von Linné (1707–1778)