Adirondack – en helt spesiell hyttestol
Året er 1900. Under et av sine mange sommerferieopphold får amerikaneren Thomas Lee ideen om å lage en hyttestol. Han trenger en balansert og solid stol som kan takle det ujevne terrenget i fjellområdet Adirondack Mountains.
Det kunne like gjerne skjedd på Geilo eller Hafjell for den saks skyld. For kreativiteten slippes ofte løs når vi ferierer på hytta. Men vi skal over Atlanteren. Nærmere bestemt Westport, USA. Stolen må fungere på både sand og stein – flatt som bratt. Og viktigst: Den skal være god å sitte i.
Tre års testing
I jakten på den mest komfortable og stabile hyttestolen, konstrueres flere prototyper. Etter tre års testing. med familie og venner som testpanel. Thomas ender opp med en stol med skrått sete, høy rygg og brede armlener. Lite aner han at familiens «Uncle Tom´s chair» skal vise seg å bli mye mer enn en enkel hyttestol.
Adirondack Canadian Outdoor
Adirondack Canadian Outdoor
Westport Chair – Den første patenten
Thomas Lee er en naturens mann og glad i jakt. Lee ønsker å hjelpe sin jaktvenn, Harry Bunnell, som lider økonomisk. Thomas foreslår at Harry kan lage og selge den håndlagde hyttestolen lokalt i området. Slik blir det, og Harry ser raskt et større potensiale i stolen. To år senere tar han derfor patent på møbelet, selv uten å spørre sin venn. Den lages nå med bredere, kvistfritt treverk og får navnet Westport Chair. Thomas har for lengst startet på andre prosjekt. Blant annet tapping av lokalt flaskevann. Harry setter Westport-stolen i produksjon og holder det gående i hele 25 år.
Stol i kanadisk sedertre
Populariteten brer seg, blant annet over til Canada. Der kalles den Muskoka Chair, fra området der den blir mest folkekjær. I Canada prøves stolen også ut i flere trematerialer, som sedertre. Mange av de første stolene ble nemlig laget i materialer som tålte lite. Sedertre derimot er et svært robust og tilnærmet vedlikeholdsfritt treslag.
Adirondack Chair – Ultimat sittekomfort
I 1938 gjør Irving Wolpin patent på en ny designendring. Han kaller den «Lawn-Chair» (Plenstol). Smalere trelameller gjør det mulig å lage stolen med avrundet rygg og et kurvet sete. De buede formene følger kroppen i større grad. Med dette løfter Wolpin stolen til nye høyder i sittekomfort. Wolpins design er den vanligste formen man finner hos Adirondack-stoler i senere tid. Utallige varianter, både i materialer og konturer til tross. De to viktigste kjennetegnene for en sann Adirondack-stol er de samme. Den rake, skrå ryggen og de store brede armlenene.